Afdeling: Bijenhoudersgilde Oosterhout

Nieuws

2020-2021

350 projecten

Bijenhoudersgilde Oosterhout bestaat 350 jaar. Door omstandigheden konden we geen feestje vieren. Maar we kunnen wel doen waar we goed in zijn: zorgen voor de natuur en de biodiversiteit! Daarom heeft de feestcommissie besloten om ons jubileum te vieren door 350 natuurprojecten te organiseren! Inmiddels zijn de eerste daarvan al gestart of zelfs afgerond. Enkele gerealiseerde projecten binnen het kader 350 jaar en wat er nog op stapel staat:

Een sierappel ‘Red Sentinel’ is geschonken door Wesley, en geplant in de tuin van de Buurstede, staat intussen, nu dus, al in bloei. Er zijn de nodige bollen geplant bij de Slotbossetoren, die ook nu een klein beginnend Keukenhofje beginnen te vormen. Veel botanische tulpen, krokussen, anemonen, lenteklokjes, boshyacinten enz. Ze worden hogelijk gewaardeerd door bezoekende insecten, maar ook door wandelende voorbijgangers uit de buurt.

  

Ook aan de solitaire bijen wordt in verband met de biodiversiteit aandacht besteed door ons gilde. Aan de zuidkant van de steunberen waar de toegangspoort van de Buurstede aan hangt zijn prachtige insectenblokken geplaatst. Dit is onder andere ook mogelijk gemaakt met geldelijke steun van Landstad de Baronie.

Onder leiding van Hans Stadhouders en Wesley Duits wordt de educatie aan scholen begeleid, met door de NBV geschonken spreekbeurtpakketten en bij een bezoekje en gesprek onlangs met de leden Max Besems en zijn vader, werd duidelijk, dat zij dit van harte ook willen ondersteunen met raad en daad, compliment.

Meer weten en meedoen?

Er zijn nog projecten genoeg te doen. Heb je ideeën, wil je een project organiseren of bij een project helpen: Meld je bij Hans, Marcel, Kees-Jan, Wesley of Abdel. Samen gaan we er een onvergetelijk feest van maken! Er is een (klein)  budget, dus donaties zijn ook zeer welkom. Het rekeningnummer en de contactgegevens staan onder aan. Hoe meer geld er binnen komt, hoe meer we kunnen doen. Al het geld gaat naar de projecten!

~ 350 jaar Bijenhoudersgilde Oosterhout - sinds 1670 -  

17 maart 2019

Even BIJpraten... onder dat motto gaf Hans Stadhouders afgelopen zondag een lezing in Bibliotheek Theek 5. Aan een gezelschap zeer geïnteresseerde personen vertelde hij over de fascinerende wereld van de honingbijen.

Lezing

24 januari 2019

"Laten onze politici elkaar verleiden tot een kwispeldansje." Het Bijenhoudersgilde Oosterhout heeft het Groene Lintje 2019 gekregen van Groen Links Oosterhout. We worden gewaardeerd voor onze inzet voor de honingbij, maar ook voor de natuur in het algemeen. Tijdens de bijeenkomst in café De Beurs kregen deken Hans Stadhouders en officier Marcel Elshout het Groene Lintje en de bijbehorende oorkonde  uitgereikt. Daarna gaf Marcel Elshout nog een boeiende toespraak, die je hier kunt teruglezen. 

Uitreiking

14 - 15 december 2018

 Tijdens de Kaaise Winterfair in het Floralia Park was ook het Bijenhoudersgilde Oosterhout present met een informatiekraampje. Vele geïnteresseerden liepen deze 2 dagen langs en kregen uitgebreide informatie over de honingbijen en andere insecten. Goed voor vele leuke bij-praatjes. Het was een gezellige en koud winterevenement.

 

29 september 2018

Tegelijk met de jaarlijkse Gildedag organiseerde het Bijehoudersgilde de najaarsactiviteit van groep De Baronie. In het Floralia Park hield Wankja Ferguson een interessante lezing en workshop over solitaire bijen en ecologisch tuinbeheer. Gastvrouw Elles van Prospects@Work gaf een informatieve rondleiding door de prachtige tuin. 's Avonds sloten de leden van het gilde de dag af met een gezamenlijke maaltijd bij Proeflokaal Bregje.

 

14 - 15 juli 2018

De landelijke open imkerijdagen waren dit jaar op 14 en 15 juli. Ondanks de hitte kwamen er toch behoorlijk veel mensen langs voor een praatje, informatie of een potje honing. Op zaterdag waren we met een standje aanwezig bij de bijenhal in het MEK, op zondagmiddag stonden we bij de bijentuin aan de Buurstede.

9 mei 2018

Tijdens de voorjaarsbijeenkomst van het Bijenhoudersgilde Oosterhout droeg Albert Damen de voorzitershamer over aan Hans Stadhouders. Albert is bijna 20 jaar deken van het gilde geweest! Als dank voor zijn inzet werd hij door de leden unaniem tot erelid verkozen. 

 Deken

7 april 2018

De nieuwe leden van het Bijenhoudersgilde Oosterhout volgen de basiscursus bijenhouden van de NBV. Afgelopen zaterdag was de eerste praktijkles onder begeleiding van de mentor en werd een kijkje genomen in een bijenvolk. "Hoera, de koningin gevonden!". Nieuwe enthousiaste imkers, veel plezier! (foto: C. Botterman)

Koningin gevonden

 10 januari 2018

 Op een koude dag zijn onlangs enkele bijenkasten behandeld met een 3% oxaalzuuroplossing, bij onze bijenhal, als behandeling tegen de varroamijt. Oxaalzuur is een natuurlijke stof, die bv. ook voorkomt bij spinazie en rabarber. Bart Jaspers treedt hier op als "imker-verpleegkundige", en hanteerde de injectiespuit, ook voor de bijen van zijn medecollega. De fotograaf was de bereider van het spul, oftewel de "imker-apotheker". De actie zelf was geslaagd, getuige de opgestoken duim van de "verpleger ", Bart. Nu maar kijken of ze de winter doorkomen, ik wens de bijen toi toi en tot het voorjaar. 

 Verpleegkundige
 

28 oktober 2017

Op 28 oktober vierden de broeders en zusters van het Bijenhoudersgilde Oosterhout de jaarlijkse gildedag. Eerst waren we te gast bij het Kaarsenmuseum in Baarle-Hertog. Hier kregen we een rondleiding langs de met bijenwas gemaakte kunstwerken. Na een kop koffie bij café Den Engel Baarle Nassau stond een bezoek aan de bierbrouwerij van De Dochter Van De Korenaar op het programma, waar we proefden van de Noblesse, Bravoure, Extase of Charbon. In Oosterhout sloten we de dag af met de gildemaaltijd bij Het Paradijs, Oosterhout.
Een zeer geslaagde en gezellige dag! 
 
Gildemaaltijd
 
 7-8 oktober 2017

 Tijdens het lustrumfeest van MEK Oosterhout waren de imkers van het Bijenhoudersgilde Oosterhout aanwezig met een kraampje. Geïnteresseerde bezoekers kregen uitleg over de bijen. Een kijkje nemen in de bijenstal stond ook op het programma. Voor de radio van ORTS vertelde Hans waarom bijen zo interessant en belangrijk zijn en het belang van bijeneducatie.

  Lustrum MEK

8-9 juli 2017

Tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen 2017 waren de imkers van Bijenhoudersgilde Oosterhout aanwezig bij de bijentuin aan de Buurstede en bij het MEK. Het waren gezellige dagen met mooi weer. Beide locaties werden weer goed bezocht door geïnteresseerden. De enthousiaste imkers vertelden de bezoekers het boeiende verhaal van de bijen. Met inspiratie, potjes honing en nieuwe kennis vertrokken zij weer. We kijken terug op 2 geslaagde dagen!

Landelijke Open Imkerijdagen

 12 mei 2017

Ook dit jaar ontving het bijenhoudersgilde Oosterhout weer een mooie bijdrage uit de Rabobank Clubkas actie. Een prachtig bedrag voor onze activiteiten: educatie over bijen en het aanplanten van lindebomen. Iedereen bedankt voor het stemmen!

Uitreiking

12 april 2017

 "Als het geen 6 poten heeft, dan is het geen insect".

Tijdens de voorjaarsbijeenkomst van het Bijenhoudergilde Oosterhout hield broeder Jac Blommaart een interessante lezing over insecten in het algemeen en de hoornaar in het bijzonder. Gedurende deze avond hebben de aanwezige broeders en zusters en andere belangstellenden weer veel geleerd. Aan de hand van prachtige foto's vertelde Jac boeiend over de insecten. "Een insect dat kan vliegen, is volwassen en kan niet meer groeien. Een kleine vlieg wordt dus nooit een grote vlieg!"

Als sluitstuk van de lezing verhaalde Jac over de hoornaar, "de grootste wesp van Europa", die hij in de Biesbosch met een eigen nestkast heeft bestudeerd.

 Voorjaarsbijeenkomst

8 maart 2017

Op woensdag 8 maart om 13.00 uur heeft het Bijenhoudersgilde Oosterhout bij zorginstelling Volckaert Buurstede in Oosterhout een prachtige lindeboom geplant in het kader van de boomplantdag. De werkzaamheden werden verzorgd door leerlingen van Praktijkschool de Zwaaikom uit Oosterhout met Hans Stadhouders als begeleider en tevens vertegenwoordiger van het Bijenhoudersgilde. Verder waren namens het gilde aanwezig Albert Damen en Anne-Marie van der Veldt. 

Renate van Volckaert Buurstede was ook aanwezig en verzorgde nadien een heerlijke warme drank. Het bijenhoudersgilde zal de boom volgen in zijn ontwikkeling en de bewoners van Volckaert Buurstede zullen enorm kunnen genieten van de prachtige lindeboom met zijn mooie bloemen.

 Boomplant

23 januari 2016

Winter in de bijentuin. De bijen zitten op een tros warm bij elkaar. Toch is er half januari werk aan de winkel. Imker Marielle behandelt een volk met oxaalzuur-suikeroplossing om de parasiet varroamijt te bestrijden.

Varroa behandeling

26 september 2015

Een bijzondere open dag bij de Norbertinessenpriorij Sint Catharinadal in Oosterhout. Op het kloosterterrein is een prachtige wijngaard aangelegd en de moestuin en kruidentuin zijn en worden weer in ere hersteld. En voor de bestuiving worden bijen ingezet. Er is een prachtig bijenstalletje op het terrein geplaatst en bevolkt. Imkers zijn Hans Stadhouders en Jan Jansen van het Bijenhoudersgilde Oosterhout.

 Bijenstal kloosterterrein

12 juli 2015

Bij de bijentuin Buurstede hielden we vandaag de jaarlijkse Landelijk Open Imkerijdag. Er was veel aanloop en onder ideale weersomstandigheden konden we de bezoekers uitleg geven over de wereld van de bijen. Er was veel belangstelling voor de bloemenzaden en de informatiefolders. Veel bezoekers kochten een potje honing en proefde van de door de vrouw van Marcel gebakken honing-gember-peer-geitenkaas gebak. Heerlijk!

Landelijke Open Imkerijdag 2015

3 juli 2015

De workshop 'Honingslingeren' in het MEK was een groot succes. Gildebroeders Hans Stadhouders en Jan Jansen lieten diverse jonge imkers kennismaken met de kunst van het slingeren van het 'vloeibare goud'.

 honing slingeren

6 juni 2015

Wat een prachtige dag voor de open bijentuin. Voor het eerst hadden we de showkast opgesteld, met daarin 2 bezette ramen mét de koningin. De bezoekers konden van dichtbij kijken hoe de bijen zich gedragen. Er was veel belangstelling en het was erg gezellig in de tuin!

Geïnteresseerde bezoeker

30 mei 2015

 Op 30 mei de eerste voorjaarshoning geslingerd. Nu wachten op de bloei van de Acacia, en vanaf half juni de geurige Linde. De eerste zwermen zijn al afgekomen, wat een weelde!

Voorjaarshoning

20 mei 2015

Vandaag hebben we bij de bijentuin Buurstede een prachtige nieuwe toegangspoort gekregen!

 Poort

16 mei 2015

Bijenzwerm gezien in Oosterhout en omgeving? Neem contact op met ons!

(foto: Marcel Elshout - Zwerm op Lederboom Ptelea Trifoliata)

Bijenzwerm op lederboom 

 15 mei 2015

Het Bijenhoudersgilde Oosterhout steunt het project 'Tijdelijke natuur Warandepoort 2015' in Oosterhout. Op braakliggend bouwterrein van woningbouwvereniging Thuisvester zaaien vrijwilligers 7.000 m2 bloemen voor bijen (en andere insecten), zoals Phacelia, Mosterd, Korenbloem, Klaproos, Boekweit, Bosliefje, Lupine, Zonnebloem en Koriander. De bijdrage van ons bijenhoudersgilde bestaat uit het beschikbaar stellen van zaaigoed en vrijwiligers.

Inzaaien Warandepoort

 30 april 2015

Fantastisch! Tijdens de voorjaarsbijeenkomst van het Bijenhoudergilde Oosterhout in De Pannehoef bracht Rabobank Amerstreek goed nieuws: we krijgen € 449,00 uit de Rabobank Clubkas Campagne 2015. Een prachtig bedrag voor onze activiteiten: educatie over bijen en het aanplanten van lindebomen. Iedereen bedankt voor het stemmen!

Uitreiking

 21 april 2015

'Waar fruit wordt gegeten, daar heeft een bij gezeten'

Bijenhoudersvereniging "St. Ambrosius" uit Bavel vierde 21 april haar 90-jarig bestaan met een lezing door de broers Jos en Jan Dilven (De Fruitboogerd) over oude fruitrassen en bestuiving door bijen. De avond was drukbezocht. Na de koffie met honingkoek hield Jos een boeiend en enthousiast verhaal over de geschiedenis, teelt, rassen en boomtypen. Na de pauze ging Jan - broeder bij ons Bijenhoudersgilde Oosterhout - in op het belang van bestuiving door de bijen. Aan het eind van de geslaagde bijeenkomst werden nog 10 fruitboompjes verloot.

Namens het Bijenhoudersgilde Oosterhout feliciteren wij Bijenhoudersvereniging "St. Ambrosius" Bavel met haar 90-jarig bestaan!

Oude Fruitrassen presentatie

6 april 2015

Zaterdag 4 april was onze eerste open bijentuin van 2015. Door de lage temperatuur konden we niet in de bijen werken. Maar er was genoeg te doen. Abdel ging oude raten uitsnijden, Kees-Jan nieuwe raampjes timmeren en Albert kwam bladeren opruimen. Imkers Bart, Marcel en Marielle kwamen ook nog langs. En er kwamen 5 geïnteresseerde bezoekers, die we enthousiast onze verhalen vertelden. Zo werden het een paar gezellige en nuttige uurtjes. Onze volgende open bijentuin is op zaterdag 2 mei vanaf 13.30 uur aan de Buurstede in Oosterhout.

Geïnteresseerde bezoekers

Contactgegevens


Bijenzwerm?

Rob van Zijl
06 - 144 103 40
(regio Oosterhout noord)

Marcel Elshout
0162 - 456 538
(regio Oosterhout zuid)

Andere vragen over solitaire bijen, hommels etc. graag per mail!

Lid worden? Donateur worden? Neem dan contact op via e-mail.
bijenhoudersgilde.oosterhout@hotmail.com

Activiteiten

Er zijn geen activiteiten.